VASTLAKUKKLID 25tk (1984.a.)


Taigen:
800g nisujahu
¾ kl suhkrut
125g võid
25g pärmi
2 muna
1¼ kl piima
soola
3spl jahu rullimiseks
1 muna määrimiseks

Vahukoor:
500g 35%-list rõõska koort
2spl suhkrut
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad. Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks korda alla.

Kerkinud taignast veereta jahu sees 25  kukklit ja aseta küpsetusplaadile kerkima. Määri munaga ja küpseta.
Jahtunud kuklitelt lõika terava noaga keskelt lehtrikujuline tükk välja ja pritsi või pane lusikaga sellesse vahukoor ja aseta väljalõigatud tükike vahukoore peale mütsiks.
Kuklile võid puistata ka tuhksuhkrut.

Kommentaarid