Taigen:
800g nisujahu
¾ kl suhkrut
125g võid
25g pärmi
2 muna
1¼ kl piima
soola
3spl jahu
rullimiseks
1 muna määrimiseks
Vahukoor:
500g 35%-list
rõõska koort
2spl suhkrut
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim
ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse
jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4
tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi.
Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud
taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad. Lõpuks sega
taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks
korda alla.
Kerkinud taignast veereta jahu sees 25 kukklit ja aseta küpsetusplaadile kerkima.
Määri munaga ja küpseta.
Jahtunud kuklitelt lõika terava noaga keskelt
lehtrikujuline tükk välja ja pritsi või pane lusikaga sellesse vahukoor ja
aseta väljalõigatud tükike vahukoore peale mütsiks.
Kuklile võid puistata ka tuhksuhkrut.
Kommentaarid