Sõir on Eestis,
Lätis ja Venemaal tuntud kodutehtud kohupiimajuust. Traditsiooniline sõir on köömnetega maitsestatud. Mõnel pool
küpsetatakse juustu pärast nõrgumist ahjus. Tegu on maitsava suupistega, mida
on ääretult lihtne valmistada ja samas ka värske, tervislik ja ilus. Sõir tuleb
kindlasti valmistada tavalisest maitsestamata kohupiimast, mitte
kohupiimapastast, kodujuustust ega riccotast.
6-8 portsionit
1l piima
500g kohupiima
50g võid
2 muna
1tl soola
3spl hakitud ürte
(näiteks: tilli, peterselli, murulauku)
2 purustatud
küüslauguküünt
Kuumuta piim
keemiseni ja pudenda sisse kohupiim. Hoia
segu kuumana aga ära keeda , kuni piima asemel tekib valkjaskollane
läbipaistev vedelik e. vadak. Segada pole samal ajal tarvis. Vala kohupiim
marliga vooderdatud sõelale ja lase 15 min. nõrguda. Sulata potipõhjas või,
lisa nõrutatud kohupiim. Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane mass. Lisa sellele soolaga lahtiklopitud munad ja
maitseained. Pidevalt segades kuumuta 5 min., kuid ikka ära keeda! Vooderda
kauss või sügav supitaldrik marliga ja suru kohupiimamass sinna sisse. Sulge
marli pealt niidi või kummiga. Lase külmkapis ööpäev hanguda. Marliga saab
sõira kenasti kausist kätte.
Kasulik: Piima ja
kohupiiima kuumutamisel tekib vadak. Sõira teol seda vaja ei lähe, aga kallist
kraami ei tasuks siiski ära visata. Vadakus olevad piimavalgud on tänu oma
suurepärasele omastatavusele kasulikuks valguallikaks igas eas inimestele.
Vadak sobib suurepäraselt pannkoogi-ja saiataignasse. Vadakut vedelikuna
kasutades saab keeta tervislikku hommikuputru.
Veel vadakust
Veel vadakust
Kommentaarid