ÜRDISÕIR




Sõir on Eestis, Lätis ja Venemaal tuntud kodutehtud kohupiimajuust. Traditsiooniline sõir  on köömnetega maitsestatud. Mõnel pool küpsetatakse juustu pärast nõrgumist ahjus. Tegu on maitsava suupistega, mida on ääretult lihtne valmistada ja samas ka värske, tervislik ja ilus. Sõir tuleb kindlasti valmistada tavalisest maitsestamata kohupiimast, mitte kohupiimapastast, kodujuustust ega riccotast.



6-8 portsionit

1l piima
500g kohupiima
50g võid
2 muna
1tl soola
3spl hakitud ürte (näiteks: tilli, peterselli, murulauku)
2 purustatud küüslauguküünt

Kuumuta piim keemiseni ja pudenda sisse kohupiim. Hoia  segu kuumana aga ära keeda , kuni piima asemel tekib valkjaskollane läbipaistev vedelik e. vadak. Segada pole samal ajal tarvis. Vala kohupiim marliga vooderdatud sõelale ja lase 15 min. nõrguda. Sulata potipõhjas või, lisa nõrutatud kohupiim. Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane mass.  Lisa sellele soolaga lahtiklopitud munad ja maitseained. Pidevalt segades kuumuta 5 min., kuid ikka ära keeda! Vooderda kauss või sügav supitaldrik marliga ja suru kohupiimamass sinna sisse. Sulge marli pealt niidi või kummiga. Lase külmkapis ööpäev hanguda. Marliga saab sõira kenasti kausist kätte.

Kasulik: Piima ja kohupiiima kuumutamisel tekib vadak. Sõira teol seda vaja ei lähe, aga kallist kraami ei tasuks siiski ära visata. Vadakus olevad piimavalgud on tänu oma suurepärasele omastatavusele kasulikuks valguallikaks igas eas inimestele. Vadak sobib suurepäraselt pannkoogi-ja saiataignasse. Vadakut vedelikuna kasutades saab keeta tervislikku hommikuputru. 

Veel vadakust 

Kommentaarid