RUKKILEIVA KOOK

Põhi:
100g võid
100g tumedat sokolaadi (nt.Bitter)
2 muna
100g suhkrut
1tl küpsetuspulbrit
100g nisujahu

Kreem:
90g riivleiba
50g suhkrut
0,5tl kaneeli
1tl vanillisuhkrut
200ml 35%-list koort
400g maitsestamata kohupiimapastat

Vahele:
Õunamoosi või õuna-jõhvikamoosi

Glasuuriks:
200g tumedat sokolaadi
50g võid

Kaunistuseks:
Valget sokolaadi

Sulata väikeses potis madalal kuumusel või ja sokolaad, lase veidi jahtuda.
Vahusta munad suhkruga, sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Lisa hulka sokolaadi-või segu. Sega tainas ühtlaseks. Määri võiga ja puist üle kakaopulbri või jahuga keskmise suurusega ristkülikukujuline või ovaalne koogivorm ja kalla tainas sisse. Küpseta 180C juures 20-30minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Jahuta põhi ja lõika kaheks kihiks. Määri nende vahele õunamoos. Vajadusel lõika tordipõhi ovaalseks, nii et see meenutaks põrandaleiba. Tõsta tordialusele.
Täidise jaoks sega riivleib 1 spl suhkruga ja rösti kuival kuumal pannil mõni minut. Sega riivleiva hulka kaneel ja jahuta. Vahusta koor ülejäänud suhkru ja vanillisuhkruga ning sega hulka kohupiimapasta. Seejärel lisa kohupiima-vahukooresegule jahtunud riivleib. Tõsta valmis kreem 15-20 minutiks külmkappi tahenema.
Määri tahenenud kreem koogile nii, et see jääks pealt kumera pätsi kujuga.
Glasuuri jaoks sulata potis või, lisa sokolaad ja sega, kuni sokolaad on sulanud. Jahuta. Määri glasuur ettevaatlikult koogile, nii et ka küljed oleksid kaetud. Tõsta külmkappi kuni järgmise päevani. Kaunista sulatatud valge sokolaadiga, joonistades sellest näiteks viljapead.


(autor Kaare Kangru)

Kommentaarid