Taigen:
450g nisujahu
4spl suhkrut
80g margariini või võid
25g pärmi
¾-1 kl vett või piima
soola
3spl jahu rullimiseks
1 muna määrimiseks
Kohupiimatäidis:
3spl nisujahu
½ kl suhkrut
25g võid
2 muna
500g kohupiima
Hõõru kohupiim peeneks või suru läbi sõela. Lisa
ülejäänud täidise koostisosad ja sega ühtlaseks massiks.
Valmista pehme konsistentsiga pärmitaigen. Soojenda
piim ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades
sisse jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas
3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi.
Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud
taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning lõpuks sega taignasse
toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks
korda alla
Kerkinud taignast vormi 25 ühesuurust kukklit. Lase
küpsetuspannil kerkida ja vajuta siis väiksema puust pudrunuia otsaga või
teeklaasi põhjaga kukli keskele lohk. Lohku pane kohupiimatäidis, määri kuklid
pealt munaga ja küpseta (joon55.).
Kommentaarid