KEEDISEKUKLID PÄHKLITEGA 25tk (1984.a.)


Taigen:
750g nisujahu
¾ kl suhkrut
150g võid või margariini
30g pärmi
1 muna
1½ kl vett või piima
soola
kardemoni

Vormimiseks:
100g keedist
3spl röstitud hakitud pähkleid

3spl jahu rullimiseks
1 muna määrimiseks

Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning muna ja kardemon. Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks korda alla
Vormi u.5cm-se läbimõõduga kuklid ja lase küpsetusplaadil kerkida. Määri munaga. Kukli keskele pane keedisekuhjake ja selle peale puista hakitud pähklid. Küpseta 220°C juures kuldpruuniks.

Kommentaarid