Taigen:
750g nisujahu
¾ kl suhkrut
150g võid või margariini
30g pärmi
1 muna
1½ kl vett või piima
soola
kardemoni
Vormimiseks:
100g keedist
3spl röstitud hakitud pähkleid
3spl jahu rullimiseks
1 muna määrimiseks
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim
ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse
jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4
tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi.
Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud
taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning muna ja kardemon.
Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks korda
alla
Vormi u.5cm-se läbimõõduga kuklid ja lase
küpsetusplaadil kerkida. Määri munaga. Kukli keskele pane keedisekuhjake ja
selle peale puista hakitud pähklid. Küpseta 220°C juures kuldpruuniks.
Kommentaarid