Taigen:
900g nisujahu
3spl suhkrut
25g pärmi
2tl soola
2kl vett
vormimiseks:
200g võid
rullimiseks:
3spl jahu
määrimiseks:
1 muna
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim
või vesi ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades
sisse jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata
rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess
aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa
vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur. Taigna temperatuur peab
olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sütkudes seda kaks
korda alla.
Pärast kerkimist rulli taigen ristkülikukujuliselt
lauale täida ⅔ taignast vormimiseks ettenähtud võiga ja keera kolmeks kokku (joon.47).
Lase 15-20 minutit jahedas seista. Soovitav on veel kord taigen rullida ja
kolmeks kokku keerata. Pärast teistkordset jahedas seismist rulli taigen
lauale, lõika terava noaga ruudukujulised (joon.48) taignatükid ja pane
ümbrikukujuliselt kokku silmas pidades, et saia lõikeääri kokku ei suru.
Lase saiadel kerkida, määri munaga ning küpseta
250°C-juures.
Võisai peab olema krõbe ja maitselt soolane.
Kommentaarid