VÕISAIAD 25tk (1984.a.)


Taigen:
900g nisujahu
3spl suhkrut
25g pärmi
2tl soola
2kl vett
vormimiseks:
 200g võid
rullimiseks:
 3spl jahu
määrimiseks:
 1 muna

Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim või vesi ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sütkudes seda kaks korda alla.

Pärast kerkimist rulli taigen ristkülikukujuliselt lauale täida taignast vormimiseks ettenähtud võiga ja keera kolmeks kokku (joon.47). Lase 15-20 minutit jahedas seista. Soovitav on veel kord taigen rullida ja kolmeks kokku keerata. Pärast teistkordset jahedas seismist rulli taigen lauale, lõika terava noaga ruudukujulised (joon.48) taignatükid ja pane ümbrikukujuliselt kokku silmas pidades, et saia lõikeääri kokku ei suru.
Lase saiadel kerkida, määri munaga ning küpseta 250°C-juures.
Võisai peab olema krõbe ja maitselt soolane.

Kommentaarid