Taigen:
800g nisujahu
¾ kl vett
1kl suhkrut
200g võid või margariini
3 muna
100g pärmi
soola
kardemoni
Valmista eelkergitusega võrdlemisi kõva pärmitaigen.
Soojenda piim või vesi ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega
puulusikaga segades sisse jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja
lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi.
Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud
taignale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur, kardemon ning
munad. Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks
korda alla.
Vormi
taignast 7-8cm pikkused pätsikesed. Lase veidi plaadil kerkida ning tee siis
noaga pealt 3-4 sisselõiget, nii et moodustuvad väikesed sarvekesed. Lase veel
kerkida, määri siis pealt munaga ning küpseta.
Kommentaarid