TIMPUD 25tk (1984.a.)


Taigen:
800g nisujahu
¾ kl vett
1kl suhkrut
200g võid või margariini
3 muna
100g pärmi
soola
kardemoni

Valmista eelkergitusega võrdlemisi kõva pärmitaigen. Soojenda piim või vesi ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur, kardemon ning munad. Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks korda alla.
 Vormi taignast 7-8cm pikkused pätsikesed. Lase veidi plaadil kerkida ning tee siis noaga pealt 3-4 sisselõiget, nii et moodustuvad väikesed sarvekesed. Lase veel kerkida, määri siis pealt munaga ning küpseta.

Kommentaarid