TEESAIAD 25tk (1984.a.)


Taigen:
400g nisujahu
1kl piima
½ kl suhkrut
1 muna
25g pärmi
Täidis:
2spl jahu
4spl suhkrut
2spl võid
1 muna
½ kl rosinaid
300g kohupiima
vanillisuhkrut
Puistesegu:
2-3spl jahu
1spl suhkrut
1 spl võid
1 munakollane
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur ning muna. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sütkudes seda kaks korda alla.

Täidise valmistamiseks sõelu jahu, pehmenda või, pese rosinad ja sega kõik täidise koostisosad ühtlaseks massiks.
Valmista ka puistesegu segades kõik ained omavahel kokku. Väikese koguse valmistamisel on soovitatav segu noaga hakkida.
Kerkinud taigen jaota 25 tükiks. Rulli iga tükike ümmargusek, aseta keskele täidis ja keera kokku nii, et täidis välja ei voolaks. Aseta küpsetusplaadile, nii et kokkupanemise pool jääb allapoole. Lase veidi kerkida, raputa siis üle puisteseguga ja küpseta 220-240°C juures. Küpsetatud kuumad saiad pintselda üle sulavõiga.
Sama retsepti järgi võib valmistada ka suuremaid teesaiu, kuid siis on küpsetustemperatuur madalam.
Kõige parem on teesaiu küpsetada selleks otstarbeks valmistatud ilma põhjata plekist rõngasvormides, mille läbimõõt võib olla 5-6cm ja kõrgus 3-4cm.

Kommentaarid