Taigen:
650g jahu
1spl suhkrut
1spl võid
3 muna
30g pärmi
⅓ kl vett
soola
vormimiseks:
2tl suhkrut
200g võid
2 sidrunit
määrimiseks:
1 muna
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim
või vesi ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades
sisse jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu,
kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi.
Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud
taignale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad.
Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sütkudes seda kaks
korda alla.
Kerkinud
taigen rulli õhukese kihina lauale, ⅔-le sellest määri
peale vormimiseks ettenähtud toasoe või kergelt sulatatud või, suhkur ja
riivitud sidrunikoore ja sidrunimahla ühtlane segu. Keera taigen kolmeks kokku
nii, et seguga määrimata kolmandik läheks määritud kolmandiku peale ja kolmas
kolmandik omakorda määrimata, seni vastu lauda olnud taignaosale. Lase 15
minutit jahedas kohas seista. Sis rulli taigen uuesti lahti ristkülikukujuliseks
tükiks, lõika sellest terava noaga 2cm laiused ja 15-18 cm pikkused ribad,
keera laual kergelt spiraali ja vormi kringliks, rüngaks jne. Lase
küpsetusplaadil kerkida, siis määri munaga ja küpseta 210-230°C juures 10
minutit.
Küpsenud sai peab olema nii alt kui pealt ilus
pruunikas.
Kommentaarid