Taigen:
700g nisujahu
¾ kl suhkrut
100g võid
2 muna
1spl piima
1kl piima või vett
soola
vormimiseks:
50g võid
täidiseks:
125g keedist või povidlot
tuhksuhkrut
rullimiseks:
3spl jahu
määrimiseks:
1 muna
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim
või vesi ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades
sisse jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu,
kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi.
Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud
taignale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad.
Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sütkudes seda kaks
korda alla.
Kerkinud taignale rulli vahele vormimiseks ettenähtud
või ja lase jahedas kohas 15-20minutit seista. Rulli taigen lauale, lõika
terava noaga ruudukujulised tükid, aseta peale keskele keedis ning keera
kolmnurkselt kokku. Külgedele võib noaga sälgud sisse lõigata.
Lase küpsetusplaadil kerkida, määri pealt munaa ja
küpseta.
Serveerimisel võib üle puistata tuhksuhkruga või
valmistada suhkruglasuur
ja pealt kergelt glasuurida.
Kommentaarid