KOHVISAIAD (25tk) (1984.a.)


Taigen:
800g nisujahu
1 kl suhkrut
100g võid
1 muna
25g pärmi
1½ kl vett või piima
soola
vormimiseks:
 75g võid
rullimiseks:
 50g jahu
määrimiseks:
1 muna

Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim või vesi ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur ning muna. Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sütkudes seda kaks korda alla.
Pärast kerkimist rulli taigen ristkülikukujuliseks tükiks. Kaks kolmandikku sellest vormi ettenähtud võiga ja keera taigen kolmeks kokku (joonis 47). Lase veidike aega jahedas seista ning rulli siis taigen uuesti lahti ja lõika terava noaga 2-3cm laiusteks ja 15cm pikkusteks ribadeks ning keera kergelt spiraali. Vormi rõngakujuline sai. Lase plaadil kerkida ning määri siis munaga ja küpseta.
Kohvisaiu võib valmistada ka jäätisega. Toorained on samad, kuid 60g jäätist lisatakse muna ja vedeliku arvelt st. muna ei lisata ja vedeliku kogust vähendatakse 10-20g võrra.

Kommentaarid