Taigen:
600g nisujahu
100g võid
½ kl suhkrut
25g pärmi
soola
1 kl piima
½ kl vett
Täidis:
100g võid
½ kl suhkrut
½ kl rosinaid
250g kohupiima
kaneeli
Sega toasoe või ja kohupiim teiste toiduainetega.
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim
ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse
jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata
rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess
aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa
veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad. Lõpuks sega taignasse toasoe
või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sütkudes seda kaks
korda alla.
Pärast
kerkimist rulli taigen küpsetusplaadi suuruseks ja 0.5-1cm paksuseks ning aseta
küpsetusplaadile. Määri täidis ühtlase kihina koogile ja küpseta.
Valmis kook kõigepealt jahuta ja siis alles lõika
tükkideks.
Kommentaarid