Taigen:
800g nisujahu
½ kl suhkrut
80g võid
25g pärmi
1½ kl piima
soola
Vormimiseks:
3spl suhkrut
3spl võid
2tl kaneeli või mooniseemneid või 1tl köömneid
Rullimiseks:
3spl nisujahu
Määrimiseks:
1 muna
Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim
ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse
jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata
rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti
pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu
seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi.
Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud
taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad. Lõpuks sega
taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks
korda alla.
Pärast kerkimist rulli pikk 20cm laiune taignariba,
mis kata vormimiseks ettenähtud võiga, puista peale suhkur ja kaneeli segu või köömned
ning keera tihedalt rulli. Moonirullide valmistamisel mooniseemned pese, keeda
20-30minutit, nõruta ja sega võiga. Segu määri taignale ning keera taigen
rulli. Pika rulli otstest lõika terava noaga 1½ cm laiused rattad (25tk) ning
aseta küpsetusplaadile, kusjuures rulli lahtine ots keera rulli alla vastu
küpsetusplaati.
Lase küpsetusplaadil kerkida ning määri siis munaga ja küpseta 200°C juures.
Kommentaarid