KANEELI-, MOONI- või KÖÖMNERULLID 25tk (1984.a.)


Taigen:
800g nisujahu
½ kl suhkrut
80g võid
25g pärmi
1½ kl piima
soola
Vormimiseks:
3spl suhkrut
3spl võid
2tl kaneeli või mooniseemneid või 1tl köömneid
Rullimiseks:
3spl nisujahu
Määrimiseks:
1 muna

Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Soojenda piim ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu, kuni taigen on hapukoore paksune. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad. Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks korda alla.
Pärast kerkimist rulli pikk 20cm laiune taignariba, mis kata vormimiseks ettenähtud võiga, puista peale suhkur ja kaneeli segu või köömned ning keera tihedalt rulli. Moonirullide valmistamisel mooniseemned pese, keeda 20-30minutit, nõruta ja sega võiga. Segu määri taignale ning keera taigen rulli. Pika rulli otstest lõika terava noaga 1½ cm laiused rattad (25tk) ning aseta küpsetusplaadile, kusjuures rulli lahtine ots keera rulli alla vastu küpsetusplaati. Lase küpsetusplaadil kerkida ning määri siis munaga ja küpseta 200°C juures.

Kommentaarid