SAIA KÜPSETAMINE (1898.a.)



2,3l piima
soola
150 g presspärmi
3,15kg nisujahu
780g võid
780g suhkrut
18 tera puhastatud ja peeneks lõigatud kardemoni
2 sidruni riivitud koor
600g rosinaid (soovi korral)
muna (määrimiseks)
purustatud magusaid mandleid
tuhksuhkrut pealeraputamiseks

Lahusta pärm leiges soolaga maitsestatud piimas.
Sega juurde jahu ning  klopi tugevalt läbi. Lase
sooja koha peal puhta rätikuga kinnikaetuna  kerkida.
Hõõru toasoe või vahule, lisa juurde suhkur, kardemon,
sidrunikoor ja rosinad. Lisa segu kerkinud pärmitaignale
ja klopi käega tugevalt segamini nii, et taigen läigiks ja
kausi küljest lahti lööks ning mullid üles tuleksid.
Pane uuesti sooja kohta kerkima.
Vormi taignast ilusad pikklikud pätsikesed ja pane
võiga määritud saiaplaadi (või ahjuplaadi) peale ja lase
veel kerkida. Kerkinud saiad määri pealt munaga ning raputa
üle purustatud magusate mandlitega. Küpseta keskmise
kuumusega ahjus u. 1 tund, kuni saiad on helepruunid.
Valmis saiad raputa üle tuhksuhkruga.

Kommentaarid