SAI ÕUNTEGA (VÕI MUSTIKATEGA) (1898.a.)



2,3l piima
soola
150 g presspärmi
3,15kg nisujahu
780g võid
780g suhkrut
18 tera puhastatud ja peeneks lõigatud kardemoni
2 sidruni riivitud koor
600g rosinaid (soovi korral)
õunu
kaneeli, tuhksuhkrut, võid

Lahusta pärm leiges soolaga maitsestatud piimas.
Sega juurde jahu ning  klopi tugevalt läbi. Lase
sooja koha peal puhta rätikuga kinnikaetuna  kerkida.
Hõõru toasoe või vahule, lisa juurde suhkur, kardemon,
sidrunikoor ja rosinad. Lisa segu kerkinud pärmitaignale
ja klopi käega tugevalt segamini nii, et taigen läigiks ja
kausi küljest lahti lööks ning mullid üles tuleksid.
Pane uuesti sooja kohta kerkima.
Kerkinud taigen rulli õhukeseks ja pane võiga
määritud laiale ahjuplaadile nii, et servad veidi
üles jääksid ja pane uuesti kerkima.
Koori ja tükelda magushapud õunad ja aseta need
kerkinud taignale. Näpi sõrmedega  kokku kaneel, tuhksuhkur
ja toasoe või ning pudista see õuntele.
Küpseta keskmise kuumusega ahjus.
Õunte asemel võib kasutada ka mustikaid.

Kommentaarid