MANDLISAI (1898.a.)



0,6liitrit piima
50g presspärmi
2tl soola
600-700g nisujahu
200g kartulitärklist
300g võid
300g suhkrut
2 sidruni riivitud koor
25g riivitud mõrumandleid
10 munakollast
8 munavalget
võid vormi määrimiseks
Katmiseks: purustatud magusaid mandleid või
kaneeli ja suhkrusegu
tuhksuhkrut

Sulata pärm leiges piimas. Lisa sool, 600g jahu ja tärklis ning sega
tugevalt läbi. Kata taigen kuiva rätikuga ja lase soojas kohas kerkida,
kuni taigna kogus on umbes kahekordseks kerkinud.
Hõõru toasoe või kausis vahule ja sega sinna juurde suhkur, sidrunikoor,
riivitud mõrumandlid, munakollased, 8 tugevaks vahuks klopitud
munavalget ja lisa segu kerkinud pärmitaignale. Sega ning klopi
tugevalt kätega taigent lisades aegajal veel jahu, kuni taigen lööb
käte ja kausi küljest lahti. Tee taignast 4 pikklikku pätsi ning aseta
need võiga määritud saiaplaadi (või ahjuplaadi) peale ning lase
veidi üle tunni aja veel kerkida soojas kohas.
Kerkinud saiad määri pealt toore munaga ning puista üle
purustatud magusate mandlite või kaneeli ja suhkruseguga.
Küpseta u.tund aega keskmise kuumusega ahjus helepruuniks.
Ahjust välja võttes raputa üle tuhksuhkruga.

Kommentaarid