LEIVAKALI (1898.a.)



4,1kg haput rukkileiba
24liitrit keeva vett
104g pärmi
104g nisujahu
peotäis piparmündivarsi
1640g suhkrut
Lõika leib õhukesteks viiludeks ja rösti kergelt
neid ahjus, et need kõvaks kuivaksid.
Pane leivatükid hästi puhtaks pestud ja kuumutatud
puust tõrre sisse. Vala leivale peale keev vesi ja lase
kinnikaetuna leiva-vee segul 1 ööpäev seista.
Kurna vesi läbi tiheda sõela või valge linase riide pealt ära
(nii, et leivatükid kaasa ei tuleks).
Pane kaussi pärm ja nisujahu ning vala sinna juurde
niipalju leivavett, et segu küllaltki vedel tuleks ja
lase sooja koha peal kerkida.
Keeda piparmündivarred veega hästi läbi. Lisa sinna
ka suhkur ja kui suhkur on sulanud kurna vedelik
leivavee hulka. Sega sinna juurde ka kerkima pandud
pärmi-jahu taigen.  Lase segul soojas kohas nii kaua
käärida kuni vaht peale tuleb, mis hoolega pealt ära
tuleb riisuda, muidu läheb pärast pudelites käärima
ja lööb pudelid lõhki.
Vala siis vedelik ettevaatlikult (et paks põhja jääks)
läbi tiheda puhta riide paksude puhaste pudelite sisse,
nii et kaelani täis oleksid, suletakse pudelid tihedalt
ja kindlalt ning lastakse jahedas mõned päevad
seista ning siis võib juua.

Kommentaarid