TRIIBULINE LEIB JÕULULAUALE

Kohev mandlitega kaunistatud piduleib on küpsetatud kolmest erinevalt maitsestaud taignast: pruunist, kollasest ja valkjast.

PRUUN TAIGEN: 
100g võid või margariini
2,5dl porterit
1 dl tumedat siirupit
50g pärmi
1 tl soola
1 tl pomerantsikoort
(0,5spl fenkooli)
0,5 spl aniisi
8-9 dl rukkipüüli

KOLLANE TAIGEN:
100g võid või margariini
4 dl piima
50g pärmi
0,5dl suhkrut
0,5tl soola
0,5g safranit
9-10 dl nisujahu


VALKJAS TAIGEN:
100g võid või margariini
4 dl piima
50g pärmi
0,5dl suhkrut
0,5tl soola
0,5tl peenestatud kardemoni
5 riivitud mõrumandlit
9-10 dl nisujahu


PEALE:
0,5dl poolikuid mandleid
siirupit+vett

 Võta välja kõik vajalikud töövahendid ja mõõda valmis iga taigna ained. Siis saad taignad ühel ajal valmis ja nad kerkivad ühteviisi.
 Valmista kõik taignad ühtemoodi: sulata rasvaine kastrulis ja lisa vedelik juurde käesoojuseks soojenema.
 Murenda pärm taignakaussi ja lisa alguses natukene vedelikku, sega kuni pärm on sulanud ja kalla siis kogu vedelik juurde.
 Sega maitseained taignavedeliku hulka ja siis ka peaaegu kogu jahu hästi segades, et taigen saaks sitke. Osa jahu jäta vormimiseks.
 Lase taignal räti all kerkida u. pool tundi.
 Võta kerkinud taignad kordamööda jahusele lauale ja rulli igast ühtlane ratas või ovaalne plaat. Pane plaadid küpsetuspaberiga kaetud pannile virna, nii et kõige alumine on pruun plaat.
 Lõika pealmisele plaadile terava noaga viltune ruudustik ja vajuta pool mandlit iga ruudu keskele. Lase 30-40 minutit kerkida.
 Küpseta 200kraadise ahju alumises osas u.45minutit.  Määri pealt siirupi ja vee seguga ning jahuta leib mõni hetk, enne kui paned restile küpsetuspaberi ja rätiku alla jahtuma.


Kommentaarid