PIPARKOOGID PÄHKLITEGA ( ei vaja rullimist)

180g võid
1 klaas fariinsuhkrut (võib natuke vähem panna)
1 muna
40g tumedat õlut või Vana Tallinnat või koort või lihtsalt vett
50 ml siirupit või mett (parem oleks looduslik siirup - agaavi-, vahtra vms, aga sobib ka tavaline suhkrusiirup, hele või tume, kumb rohkem meeldib)
2,2 klaasi jahu (klaas on  250 ml)
2tl jahvatatud ingverit
1tl jahvatatud nelki
1tl jahvatatud kaneeli
(Kui soovite, võib sutsu lisada kardemoni ja/või vaniljet)
1tl küpsetuspulbrit või soodat
Peale raputamiseks kreeka-, metsa-, pekani-või pistaatsia pähkleid

Vahusta toasoe (mitte sulanud!) või suhkruga, lisa muna, siirup ja vesi vms. Sega jahu kergitus-ja maitseainetega ning sega kogu aeg kloppides võisegu hulka. Pane tainas vähemalt pooleks tunniks jahedasse, nii on teda hõlpsam voolida. Võta ploomisuurused pallid ja vooli käte vahel nagu frikadelle. Vajuta lapikuks ja pane määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta igaühele kaunistuseks keskele pähkel või paar. Jäta vähemalt sama suured vahed, kui on sinu pallid, sest piparkoogid lähevad laiaks, nii 5-8cm läbimõõt valmiskujul. Küpseta 175C juures 9-10 min. Võta välja ja jahuta. Jahtudes muutuvad nad krõbedaks. Kui tahad, et nad säiliksid pehmena, pane õhukindlasse karpi. Nii saab külalisi võõrustada või oma perega maiustada mitu nädalat, nad püsivad suurepärased!

allikas

Kommentaarid