OOPERITORT

MANDLIPÕHJAD:
1  3/4 dl mandleid
7 suurt muna
2,5 dl suhkrut
1,5 dl vanillsuhkrut
2,5 dl nisujahu
näpuotsatäis soola
3 spl (50g) magedat võid (sulatatud ja jahututatud)

NIISUTUSVEDELIK:
1 1/4 dl kanget kohvi
4 spl suhkrut

MOKATÄIDIS:
2 1/4 dl piima
0,5-1 spl lahustuvat kohvi
3 munakollast
1 1/4 dl suhkrut
1 tl maisijahu (-tärklist)
0,5tl vanillisuhkrut
250g pehmet magedat võid

SOKOLAADITÄIDIS:
2 1/4 dl vahukoort
3 spl (50g) magedat võid
1/4- 1/2 spl lahustavat kohvi
225g tumedat šokolaadi

SOKOLAADIVAAP:
150g tumedat sokolaadi

KAUNISTUSEKS:
50g heledat tahvelšokolaadi

Võta vorm suurusega25x25cm, kõrgus 5cm (või tee  fooliumist  nelinurkne vorm ). Määri vorm võiga ja raputa üle jahuga. Kuumuta ahi 175 kraadini.
 Mandlipõhi: jahvata mandlid ning vahusta munad, suhkur ja vanillisuhkur. Sega jahu jahvatatud mandlite ja soolaga. Jahusegu lisa munavahule, samuti jahtunud sulavõi.
 Vala taigen vormi. Küpseta u. 30minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda. Võta kook vormist välja.
 Niisutusvedelik: Sulata suhkur kuumas kohvis.
 Mokatäidis:Sega piim ja kohv ning aja keema. Klopi munakollased, suhkur ja maisijahu suures kausis segamini. Lisa soe piimakohv peenikese joana, samal ajal tugevasi kloppides. Kalla segu uuesti kastrulisse ja kuumuta ettevaatlikult, kogu aeg kloppides. Kalla segu tagasi kaussi ja jahuta, kõige parem on seda teha külmaveekausis. Maitsesta vanilliga.
 Mikserda või, lisa vähehaaval munasegu, samal ajal mikserdades. Kata kauss ja lase toasoojas seista.
 Sokolaaditäidis: Sega koor, või ja kohv kastrulis nin kuumuta keemiseni, tõsta pliidilt ning lisa šokolaaditükid. Hoia kastrulit nõrgal kuumusel ja sega, kuni šokolaad sulab. Kalla segu kaussi ja jahuta, kuni segu pakseneb, nii et seda saab määrida. Sega aeg-ajalt. Jahtumine kestab u. 15 minutit. Lõika kook kolmeks õhukeseks kettaks. Niisuta alumist ketast 0,5 dl kohviseguga. Määri pool mokatäidist kettale. Pane põhi u. 10 minutiks külmkappi, et täidis tarretuks..
 Aseta peale teine ketas. Niisuta ka seda kohviga. Määri pool mokatäidist kettale. Pane kohale ka kolmas koogiketas ja niisuta ülejäänud kohviga.
 Määri kogu järelejäänud mokatäidis koogile ja aseta kook 10 minutiks sügavkülma, et mokatäidis kõvaks muutuks.  Määri šokolaaditäidis kõvaks tardunud koogipinnale ja tõmba kuuma labidakesega siledaks. Pane kook uuesti sügavkülma. 15 minutiga muutub šokolaad kõvaks.
Sokolaadivaap: Sulata šokolaad kausis veevannil. Sega kogu aeg. Siis lase vaabal veidi jahtuda, aeg-ajalt segades.Kalla vaap koogile. Tõsta kook jälle külma, et vaap kõveneks.
 Lõika ääred puhta, terava, kuuma noaga sirgeks.
 Sulata heledat šokolaadi ja kaunista pind peene joana kallatud šokolaadiga. 'Tort seisab külmas nädal aega.

Kommentaarid