SUKAAD

APELSINISUKAAD
Värsked või kuivatatud apelsinikoored pannakse külma vette likku. Vett vahetatakse iga päev. Kolme päeva pärast pannakse koored puhta veega vaevu kaetult keema. 10-15minutit hiljem lisatakse kaalult võrdses koguses suhkrut. Keedetakse kuni koored muutuvad veidi klaasjaks. Jahutatakse ja hoitakse kas siirupis või sellest välja tõstetult ja suhkrus veeretatult.
Koogile või magustoidule lisades hakitakse peeneks.

SIDRUNISUKAAD 
Keedetakse samal viisil. Kui sidrunikoore alune valge kiht on väga paks, lõigatakse see õhemaks. Sidrunikoori leotatakse vahetatavas vees 3-4 päeva.


KÕRVITSA- ja MELONISUKAAD
Võetakse võimalikult kõva viljalihaga, kuid küps kõrvits või melon, lõigatakse 1-1,5cm suurused kuubikud või piklikud tükid. Keedetakse suhkrusiirup (1kg vilja kohta 1 kg suhkrut ja 0,5klaasi vett). Lastakse veidi jahtuda ning pannakse siis kõrvitsatükid siirupisse ja keedetakse mõni minut. Järgmisel päeval valatakse siirup pealt ja keedetakse uuesti siirup paksemaks, lisatakse uuesti viljad veidi jahtunud siirupile. Keetmist korratakse samal viisil 3-4 korda- kuni viljatükid on läbini klaasjad ning tugevalt magusad, Säilitatakse siirupis nagu keedist või siirupist välja tõstetult, suhkrus veeretatult ja kuivatatult.

Sukaadi võib keeta ka pirnidest ja magusatest õuntest, mis keetmisel terveks jäävad. Nende maitse tugevdamiseks hoitakse neid enne keetmist sidruni- või sõstramahlas. See säilitab ka puuviljade heleda värvuse.

Kommentaarid