MAGUSHAPU RUKKILEIB KARTULITEGA

Koori ja pane keema 20 kartulit. Vett pane nii palju, et see parasjagu kataks kartulid ära.
Kui on pehmeks keenud ära vett ära vala ja tambi kartulid pehmeks. Leiba võib kailma kartuliteta teha aga
kartul paneb rutem taigna käärima ja leib tuleb pehmem ja parem.
Purukstambitud kartulid pane leivaastjasse, lisa ühe kuhjaga supitaldrikutäis rukkijahu, sega läbi jäta tunniks ajaks riidega kaetult seisma.

Siis kalla astja teise otsa 4liitrit leiget vett ja sega sinna hulka kaks kuhjaga taldrikutäit rukkijahu. Sega kõik kokku, riputa jahu peale, kata riidega ja jäta sooja kohta järgmise päevani seisma.

Teisel päeval , kui taigen on kerkinud, klopi puulabida e.mõlaga hästi tugevasti läbi. Mida rohkem kloppida, seda ilusam tainas ja parem leib tuleb. Juurde panna 1spl. soola ja maitse järgi suhkrut (u.150g). Jahu lisa kuni taigen on parajalt paks (et laiali ei vajuks). Kokku peaks minema u. 8kg rukkijahu.

Siis tuleb tainas läbi sõtkuda. Algul sõtku tainas ratastringi läbi, siis tõsta sõtkutud ääred peale ja siis alusta jälle uuesti. Nii tuleb u. kolm.neli korda läbi sõtkuda.Lõpuks silu taigen märja käega üle ja vajuta rist peale.

Kui rist on täis kerkinud, on paras aeg hakata ahju kütma. Kui puudest on ainult söed järgi, hakka leivapätse vorpima. Sellest taignakogusest saab viis pätsi. Pane leivad pannile 10-15minutiks kerkima.
Kui ahi on küdenud, tõmba söed koldesse, lase ahjupelt kinni, tämba koldesiiber lahti. Pane leivad ahju ja lükka siiber kinni. Leivad küpsevad poolteist tundi.

Ahjust võetud leivad pane kohe puust alusele, määri pehme suitsupekigatükiga või tee käega märjaks, et koorik kõvaks ei tõmbi ja kata riidega.

(Autor: Silvi Kohv Häädemeeste kandis teatud ja tunnustatud leivategija)

Kommentaarid