KUIDAS TÄNAPÄEVAL TEHA ISE LEIBA

Leiva valmistamiseks on kõigepealt vaja head leivajahu. Jahu peab olema kuiv ja sõre, pihku võttes ei tohi see klimpi jääda. Jahu tuleb eelnevalt lasta toas soojakäes seista.

Vanasti kasutati spetsiaalset puidust leivanõud. Tänapäeval võib taigna tegemiseks tarvitada suuremat emailitud- või savikaussi.Taignanõusse valada leige vesi, sellesse peenestada leivajuuretis ning puukulbiga segada juurde rukkijahu, et taigen oleks parajalt paks.

Juuretis on eelmisest leivateost alles jäetud ja säilitatud taignapall. Juuretise valmistamiseks segatakse jäme rukkijahu veega ja jäetakse toatemperatuurile neljaks päevaks seisma. Seda nimetatakse eeltaignaks (liitri vee kohta kulub 1,5-1,6kg rukkijahu). Segatud eeltaigen teha pealt käega siledaks, käega vajutada sellele ristimärk, raputada jahu peale, katta rätikuga ja panna 10-12 tunniks sooja kohta hapnema.  Hapnemise kiirendamiseks võib taignanõu katta sooja tekiga.

Kui silma järgi on näha, et taigen on poole võrra kerkinud, võib hakata seda sõtkuma. Ennem lisatakse veel maitse järgi veidi soola, köömneid ja jahu.

Sõtkuda tuleb tugevalt ja kiirelt, aegajalt käsi leigesse vette kastes. Sõtkutakse seni, kuni käed jäävad taignast puhtaks. Edasi lastakse taignal rätiku all paar tundi kerkida. Seejärel vormitakse rukkijahuga õle riputatud laual pätsikesed- ümmargused v. piklikud.

Küpsetatakse 250-300kraadi juures poolteist kuni kaks tundi.

Küpsetatud leivad silutakse üle leigesse vette kastetud kätega ja kaetakse puhta rätikuga, et koorik jääks pehmem.

Kommentaarid