HANEKÜPSIS (1926.a.)

1 HANI
4 ÕUNA
1/4 naela (100g)  PLOOME
1/2 kortlit (150g) RÕÕSKA KOORT
1spl VÕID
SOOLA

Hani pestakse puhtaks, hõõrutakse seest soolaga ja täidetakse kooritud ja 8 tükiks lõigatud õunte ning kuivatatud ja leiges vees loputatud ploomidega. Nüüd õmmeldakse niidiga ääred kokku, hõõrutakse soolaga rind sisse ja pannakse hästi kuuma ahju. Umbes 15 minuti pärast , ehk kuni hani pruuniks hakkab tõmbuma, lisatakse veidi keeva vett juurde ja valatakse küpsis esimesel tunnil sagedasti, hiljem ei tehta seda mitte, siis peab ainult järele vaatama, kas vett küllalt on.
Väga hea on hane rinda vahepeal sulatatud võiga määrida.
Kui hani pehme, mis umbes 2,5tundi kestab, võetakse ta ahjust välja.
Kastmelt riisutakse rasv ära. Või pannakse pannile ja lisatakse rõõsk koor, aetakse keema ja kurnatakse küpsise kaste sinna hulka ja lisatakse veel veidi jahu ja maitse järgi soola.

Kommentaarid