Tärklis

Võta võimalikult suured kartulid, sest need on tärkliserikkamad. Keskmiselt sisaldavad kartulid 14-22% tärklist, seega kulub 1kg tärklise saamiseks 6-7kg kartuleid.
Kartulid pesa puhtaks, koorimine ei ole oluline.
Toored kartulid purusta hästi peeneks pudruks, kust tärklis välja pesta. Selleks kogu puder suuremasse nõusse, vala peale külm vesi ning sega hästi läbi. Siis kurna puder läbi hõreda sõela teise nõusse. Sõela jäänud putru pesta seni, kuni see käega katsudes enam libe ei tundu. Pesuvesi kogu suuremasse nõusse , kus lasta seista, kuni tärklis põhja vajub. Siis valada vesi ettevaatlikulty pealt ära ja tärklist pesta järjest uue veega, kuni vesi täiesti puhtaks ja selgeks jääb ning tärklis on ilus valge.
Lõpuks kurna vesi ära ja pane tärklis kuivama. Võta riidega kaetud raam, mis tärklist läbi ei lase, ja tõsta sellele õhuke kiht tärklist, pane kuivama tuule ja päikese kätte või sooja ahju. Ahi ei tohi olla liiga kuum. Liiga jahe ruum põhjustab aga tärklise käärima minemist. Kuivamise ajal sega vahetevahel tärklist.

Kommentaarid