Soolikate puhastamine (1933.a.)

Mida vähem sisaldab soolikas rasva, seda väärtuslikum ta on, sest rasvane soolikas ajab lihavorsti ruttu katki.
Tanguvorstidega on aga teisiti. Siin tarvitatakse seasoolikaid ja käetakse meelega rasv soolikaate külge, et saada maitsvamaid vorste.

Soolikate puhastamine
Kui rasv on soolikatelt eemaldatud, lastakse vee ja tehtri abil mustus soolikatest välja, seotakse otsad sõlme ja pannakse ümberpööramatult nõusse, kord soola ja kord soolikaid. Sool lisatakse selleks, et rasv soolikate küljes halvaks ei läheks. Nii lastakse soolikad seista 2-4 päeva, kuni toimub hapendumine. Peale selle, kui hapendumine on toimunud, pannakse soolikad sooja vette, lastakse soolikaots tehtri läbi, u.5-10cm paksuselt ning pööratakse tehtri peale.Soolikas asetatakse veega täidetud nõusse ja lastakse koos veega tehtrist läbi. On soolikas nii vee trehtriga ümber pööratud , rasvane pool sees, kraabitakse puunoaga limane osa maha. Soolikad näevad nii puhastades valged ja õhukesed välja ning kõlbavad lihavorstide nahkadeks.
Seasoolikad on hapramad ja neid tuleb ettevaatlikult ja õrnalt puunoaga puhastada. Kuna aga looma-ja lambasooled lasevad end sitkuse poolest kindla käega limast vabastada.

("Taluperenaine" nr2/ 1933)

Kommentaarid