SÄRVKAPSTA SISSETEGEMINE * (1900.a.)


Särvkapsta-riivkapsa

Tarvilik jagu ilusaid kõvasid kapsta päid puhastatakse rohelistest lehtedest, lõigatakse pooleks, uuristakse juurikad välja ja siis riivitakse neid kapsta riivi pääl pikaks peenikesteks narmasteks. Nüüd määritakse kindel ja puhtaks pestud puu anuma põhi jämeda leiva tainaga kokku, pandakse kord puhtaid valgeid kapsta lehti sinna pääle ja siis kaunis paksult neid riivitud kapstaid Segatakse nüüd sinna juurde: soola, natukene köövlid ja kui soovitakse siis mäni kuremari ehk (st.või) kooritud ja libludeks lõigatud hapu suve õunasid. Litsutakse nüüd puhta suure puunuiaga nii kaua kuni vesi pääle tuleb.Nüüd pannakse jälle kapstaid, soola, teist kraami ja litsutakse vesi välja, ja nii edasi kuni kõik anuma sees on. Pannakse nüüd kord valgeid kapsta lehti pääle ja sinna üle valge linane riie, siis puhtad lauad ja kõige viimaks kivi vajutuseks. Siis lastakse neid soojema koha pääl hapuks minna ja viiakse nüüd neid külma koha pääle.Kui ka need kapstad külmetavad see ei tee viga. Neist keedetakse maitsvat suppi ja paksu kapstaid ja tehakse salatid.

Kommentaarid