MIHKLIPÄEV

(29.septembril)

Tänuks saadud saagi eest ja tulevase saagi õnnestumiseks tähistati mihklipäeval sügiseste põllutööde lõppu ja perele lubati sel päeval parem kõhutäis. Muistse lambaohvri igandina söödi sel päeval "mihklioinast". Lamba verest valmistati käkke. Osa käkke hoiti alles aidas viljasalves, kust hiljem anti lauale kanasupi sees soojendatult.
Traditsiooniliseks mihklipäevatoiduks oli keedetud lambaliha naeriste, hiljem kartulite ja kaalikatega. Lambalihast keedeti suppi odrajahuklimpide või kapsastega.Mihklipäevaks küpsetati karaskit, kusjuures üks kakuke kuulus kindlasti karjasele. Karjane sai ka supis keedetud lambasaba. Kodaveres oli mihklipäevatoiduks puder.
Mihklipäevaks tehti ka lõkketuld. Mihklitulelistel olid kaasas kaalikad ja kartulid, mida nad tules küpsetasid.

Kommentaarid