KARTUL

* Kui keeta kartulit idudeta (sügisel), siis panne kartulid keevasse vette.
   Kui aga kartul on idanenud (kevadel), siis panna külma veega keema.

*Kartulid ei tumene keetmisel ja maitsevad paremini, kui keeduvette lisada veidi piima.

*Kartulite maitset saab parandada, kui neid ennem ühes vees keeta ja siis see ära valada ning
  panna uue veega keema.

*Keedetud kartul tuleb maitsavam, kui keeduvette lisada veidi tillivarsi, 1-2 küüslaugu küünt ja
  väga väikene tükike loorberilehte.

*Et praekartul oleks maitsvalt krõbeda koorikuga, pesta neid peale koorimist külmas vees,
  kuivatada puhta rätikuga ja asetada kuuma rasva sisse.

*Vett olgu keetmisel nii palju, et ta parasjagu kataks kartuleid.
  Keetmise aeg 20-25min.. Peale keetmist (kui pole võimalik kartulit aurutada)
  kartulid kurnata ja asetada peale kokkupandud puhas käterätt ja siis kastrulikaas.
  Kartulist tulev aur jääb nii rätikusse ja kartulid kuivaks.

*Koorega keedetud kartulites säilivad vitamiinid ~75% , kooritud kartulites 60-70% ja
  peeneks lõigatud kartuleis 35%.

*Magus maitse külmunud kartulitel väheneb, kui hoida neid 5-7 päeva toatemperatuuril.

*Kartulipudrule ei lisata külma piima, sest see teeb pudru halliks.

*Kartulikotletid tulevad õhulisemad, kui neile lisada veidi soodat.

*Et koorega kartulid keetmisel ei lõheneks, lisatakse keeduvette soola, pisut äädikat või kapsasoolvett.

*Kui kaste või supp on üle soolatud, aitab toore kartuli lõikude lisamine.

*Noori värskeid kartuleid on kergem puhastada, kui need asteda eelnevalt 10-15min. külma soolasesse vette.

*Keedetud kartuleid on kergem koorida,kui nad kohe peale keetmist on õle valatud külma veega.

*Noad ja kahvlid läigivad, kui neid hõõruda kartuli viiluga.

*Toore kartuliga saab puhastada vaskesemeid ja kõrvaldada lakitud pinnalt plekke.

*Hõbedast ja melhiorist lauanõud lähevad särama, kui neid panna 10-15min. kartulikeeduvette.

*Villase lõnga saab puhtaks, kui pesta seda sooja veega, millesse on lisatud toorest riivitud kartulit.

*Kartulit võib kasutada määrdunud aknaklaasi ja peegli puhastamiseks: pooliku kartuliga hõõruda klaas üle  
  ja   pesta siis kõlma veega ning pühkida kuiva lapiga kuivaks.

*Kartul värskendab vaiba värvitoone. Riivida peene riiviga 2-3 kartulit ja valada peale toasooja vett.
  Kahe tunni pärast kurnata ja hõõruda saadud vedelikuga vaip üle.

*Kartul aitab puhastada heledaid määrdunuid rõivaid. Selleks otstarbeks kasuta kartuli keeduvett.

*Praadimisel kala ei lõhna, kui praadimisõlisse panna toore kartuli viile.

*Toore kartuli mahlaga saab ravida ekseeme, põletushaavu, konnasilmi, nahapõletikkeja vinne.
  Kooritud kartul riivitakse peene riiviga, saadud mass määritakse mitmekordsele marlile ja mähitakse haigele
  nahale. Kahe tunni pärast võetakse kartulimass ettevaatlikult ära.

*Kartulid küpsevad ahjus kiiremini, kui neid on eelnevalt hoitud 10 min. kuumas vees.

Kommentaarid