Hanepraad

HANE PUHASTAMINE

Kitkutud hanel eemaldada sisikond, nii nagu kõikidel lindudel. Kõhuhõõs pesta külma veega, söödavadsiseelundid puhastada ja pesta. Siis panna hani rippuma, et pesemisvesi välja valguks. Hoida niiviisi puhtas jahedas ruumis üks ööpäev. Tavaliselt on 5-7 kuu vanustel lihahanedel maitsvam liha, kuid nad küpsevad kauem kui noorhaned ja sellepärast on vaja lasta neid laagerdada.

Siis eemalda hanel rasvad. Kael, tiivaotsad ja jalakõndid lõigata ära. Kõhuõõs hõõruda soolaga (1kg hane lihakeha kohta võtta 1 tl soola. Hani pruunistub ühtlasemalt kui välispinda soolaga ei hõõruta. Sool muudab naha märjasks ja ega läbi rasvade liha ei sooldu.

Seejärel tuleb lihakeha vormida ja siduda, et küpsemisel säiliks selle ilus kuju. Siduda on kõige parem nii: aseta hani selili lõikelauale, suruda rinnaliha ülespoole, koivad ja tiivad tihedalt vastu külgi. Siis keerata hani rinnaga vastu lauda, siduda niit ümber kaelanaha, jättes mõlemale poole ühepikkused niidiotsad, kael tõmmata seljale, niit viia ümber mõlema tiiva ja siis risti üle selja ümber koibade ning siduda kinni. Sidumiseks sobib jämedam puuvillane või linane niit.


HANE TÄITMINE

Täitma peab ennem sidumist. Selleks sobivad väikesed tiheda viljalihaga õunad. Õunad puhstada ja eemalda südamed ning lõika kaheksaks sektoriks. Võib lisada ebaküdoonia viile ja punet või majoraani. Võib täita ka hapukapsastega. Kapsad hautada ennem vähese veega poolpehmeks, maitsesta soola ja suhkruga, soovi korral lisa peenestatud sibulat.

Kui täidis on kõhuõõnte pandud, nõeluda see või panna puutikuga kinni. Siis vormida lihakeha ja siduda nagu eespool kirjeldatud.

HANE KÜPSEMINE

Hani panna äärisega ahjupannile, rind ülespoole. Pannile valada kuuma vett, et küpsemisel eralduv rasv ei hakkaks kõrbema. Pruunista kuumas 200C ahjus. Kui rind on pruun, keerata selt ülespoole. Kui hani on ühtlaselt pruunistunud, keerata jälle rind ülespoole ning edasi küpsetada madalamal temperatuuril (160-170C), aegajalt kasta praeleemega. Kui ahju temperatuuri ei saa reguleerida, siis peab hane katma teise, veidi väiksema panniga või fooliumiga. Kõige maitsvama hane saab aga kaanega suletavas ahjupotis küpsetades.

Hani küpseb 2,5-3 tundi.

HANE SERVEERIMINE

Praetud hanel eemalda vormimis-ja nõelumisniidid. Lisandiks pakkuda näiteks ahjukartuleid, küpsetatud õunu pohlakeedisega (õunad lõika pooleks, eemalda südamikud, süvendisse pane pohlakeedis ja küpseta ahjus). Lisandiks sobivad ka puuvilja-marja salatid.
Kastmeks praeleen.

Kommentaarid