SAFRANISAIAD 25tk (1984.a.)


Taigen:
800g nisujahu
1kl suhkrut
150g võid
25g pärmi
2kl piima
soola
safranit

Rullimiseks:
3spl nisujahu

Määrimiseks
1 muna

Enne kasutamist leota safranit kuumas piimas ja kurna. Safranipiim lisa taignale.
Valmista eelkergitusega pärmitaigen Soojenda piim ning vala kaussi, lisa pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu. Puista taignale õhuke kiht jahu, kata rätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taigna pinnale tekivad ühtlased praod, taigen läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taigna välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja taigen hakkab alla vajuma. Kerkinud taignale lisa veega segatud ülejäänud sool ja suhkur ning munad. Lõpuks sega taignasse toasoe või. Taigna temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks kuni kolm korda alla.
Vormi 25 kuklikujulist saia ning lase neil küpsetusplaadil kerkida. Määri munaga ning küpseta 200-220°C juures kuldpruuniks.
Sai peab olema kerge, tihedalt poorne, saiasisu safranist kollane.

Kommentaarid