Väärtuslikke vitamiine peidab endas nii mõnigi puu-ja köögivili, appi võib võtta ka ravimteed. Ühte ravimteed on soovituslik juua nädal või kuu järjest ja siis pidada paar nädalat vahet.

 

PÕLDMARI


vitamiinivaegus- põldmarjatee
Vala 1spl kuivatatud põldmarjadele 400ml keeva vett ja laske 4tundi seista. Jooge 4korda päevas enne sööki poole tassi kaupa.

 

PIHLAKAS


 vitamiinivaegus- pihlakamarja-ja lehetee
Aja liiter vett keema, võta tulelt ja jäta sellesse ööseks tõmbama kokku 3spl pihlakamarju ja kuivatatud lehti. Järgmisel päeval hakka jooma teed koos meega 3 korda päevas enne sööki veerand tassi kaupa.

Vaimne-või füüsilimne väsimus, kurnatus- pihlakamarjatee

Võta 200ml keeva vee kohta 2spl kuivatatud ja peenestatud marju, lase 3 tundi tõmmata ja kurna. Joo 2-4 korda päevas soojalt enne sööki kuni pool tassi korraga.


ÕUN

kehv meeleolu, unisus-õun
Sööge iga päev õuna. Kõige suurem vitamiinisisaldus on hoiule pandus” Tellissaares” ja antoonovkas.

Nooruse ja reipuse säilitamiseks: õunatee

Tükelda 4-5 õuna, keeda 1l vees kinnises nõus kaane all 10 min. Ja hoia kaane all 4 tundi. Soojenda üles ja joo 4-5 korda päevas tassitäis korraga. Kui enamikku taimeteesid peaks tarvitama kuuridena, siis õunatee on ohutu ka pikka aega.


MUSTSÕSTAR

 

Vitamiinivaegus: mustsõstra- või lehetee

Valage 1spl kuivatatud marjadele või purustatud lehtedele 400ml keeva vett ja lase 2 tundi tõmmata.

 

KIBUVITS

 

Haigustele vastuvõtlikkus, füüsiline või vaimne ülekoormus: kibuvitsatee

Vala 3spl purustatud kibuvitsamarjadele 1l keeva vett ja lase 2 tundi klaas-või portselannõus tõmmata. Joo 3 korda päevad 15 min. Enne sööki 1 tassi kaupa. Teed valmistage kõige rohkem kahe päeva vajaduseks. C-vitamiini sisalduselt on kibuvits praegu (jaan-märts)  saada olevate marjade-viljade hulgas kindlalt esikohal.

Väsimus: õietee

Võta peotäis kuivat.kibuvitsaõisi poole liitri keeva vee kohta, lase tõmmata  pool tundi ja kurna.

Vanade ja nõrkade kosutuseks: kibuvitsa-koirohutinktuur

Koirohutinktuur ostke apteegist või valmistage ise: kalla 50ml kuivatatud peenestatud koirohule 250ml 40%-list viina, lase nädal seista, aeg-ajal loksutage ja lõpuks kurna. Keeda 50ml kuivat. Peenestatud kibuvitsamarju 200ml veega 5-10min, lase 2-3 tundi tõmmata ja sega koirohutinktuuriga. Võta 1spl 2 korda päevas.

METSMAASIKAS


Väsimus, vitamiinivaegus: metsmaasikalehetee
Vala 1spl kuivatatud hõõrutud lehtedele 200ml keeva vett, keeda 5-10min, lase 2 tundi tõmmata. Joo 3-4 korda päevas supilusikatäie kaupa 3-5 päeva.

 

NÕGES


Vitamiinivaegus: nõgese-pihlakatee

Sega 1spl kuivatatud purustatud nõgeselehtedega 2spl kuivat.pihlakamarju, lisa 500ml keedetud vett. Lase 4 tundi tõmmata.

 

TOMAT


Uimasus, liod seedimine: tomatimahl

Joo tühja kõhuga 1 kl tomatimahla hommikuk ja teine õhtul- see katab päevase vitamiinivajaduse. Kui soovid veelgi ergutavamat jooki, segage hulka väheke Cayenne´i pipart ja sidrunimahla.

 

VALGE PEAKAPSAS

 

Väsimus, kurnatus: kapsamahl

Purusta 2-3kg kapsast mahlapressis, maitse parandamiseks võid lisada 300ml selleri-, tomati-, porgandi-või ananassimahla.

Kommentaarid