KARTULITÄRKLISE VALMISTAMINE (1898.a.)


Koori hoolikalt suured valged kartulid ning pese korralikult läbi. Vala puhas veeanum poolenisti külma vett täis ning riivi kartulid niimoodi sinna sisse, et nad kohe vette satuksid, muidu läheb see pruuniks. Kui kogu kartul on riivitud vala anumasse vett juurde, sega hoolikalt läbi ning vala kartul koos vedelikuga sõreda valge linase koti sisse. Lase vedelik teise anumasse nõrguda, kuni järgi jääb vaid kuivemapoolne riivitus kartul. Lase nõrgunud vedelikul nii kaua seista, kuni kartulijahu põhja vajub. Vala siis vedelik ettevaatlikult pealt ära ning vala uus vesi peale. Sega ning lase jahul uuesti põhja vajuda.  Pese jahu seni, kuni see on täiesti lumivalge.
Vala vesi jällegi ära ning aseta jahu valge riidega tuulevaiksesse ning kuiva kohta seisma. Kui tärklis on täiesti kuiv, aseta klaaspurkidesse ning kata pealt paberiga.

Kommentaarid