PASTEET MAKSAST (1898.a.)


600g magedat sea pekki
2 vasika maksa
piima või vett
200g võid
soola
mõni tera pipart
2 loorberilehte
1kooritud seller
1 puhastatud petersell
1 porgand
2 kooritud sibulat
näpuotsatäis majoraani
väike veiniklaasitäis konjakit
supilusikatäis rummi
väikese õlleklaasitäis Madeira viina
Kaunistuseks: sidruniviile, petersellilehti, kapparit

Leota maks ja seapekk paar tundi külma vee
või piima sees.  Siis tõmba maksal maha kelme ja
lõika maks ja seapekk väikesteks tükkideks, ning pane uuesti kastruli
sisse.Lisa sinna ka või, sool, pipar, loorberilehti, seller, petersell,
porgand, sibulad ja majoraan. Lase kaane all pehmeks keeda.
Kui on pehmeks keenud, vala saadud leem teise kaussi ning
lase maksal maha jahtuda.  Jahtunud maks ja pekk aja kolm
korda läbi hakklihamasina ning saadud mass pane kastrulisse
ning vala rasvasem osa saadud leemest sinna sisse. Kuumuta segu
veidike ja pressi saadud segu läbi sõela.
Lase segul maha jahtuda ning lisa sinna juurde pidevalt
ja tugevalt segades alkoholid.
Määri küpsetuspaber võiga kokku ning aseta see tugevalt
pasteedile peale ning pane külmikusse.
Serveerimiseks võetakse hõbelusikas ning lastakse see
keeva vee alt läbi ning siis võetakse selle lusikaga
pasteeti ja asetatakse see serveerimisnõusse.
Pasteedi peale pannakse sidruniviile, kapparit, valatakse peale
veidi järelejäänud leent ja lõpuks petersellilehti

Kommentaarid