ÕUNASUFLEE KARAMELLÕUNTEGA

ÕUNASUFLEE
4 suurt õuna
0,5 spl värsket sidrunimahla
10g võid
0,5 spl jahvatatud kardemoni
1 spl suhkrut
2 muna
0,5tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl safranit

KARAMELLÕUNAD
2-3 kooritud ja viiludeks lõigatud õuna
50g võid
2 spl suhkrut
1 spl peeneks hakitud sidrunikoort
1 spl sidrunimahla
2 spl brändit


ÕUNASUFLEE VALMISTAMINE:
Eelsoojenda ahi 190 kraadini. Lõika õuntel kaaned pealt, eemalda südamikud, uurista sisemus välja ja jäta õunakoorik umbes 1 cm paksuseks. Pintselda õuna sisemust sidrunimahlaga. Haki õunasisud peeneks ja pane koos 0,5 spl veega potti ning hauta kaane all 5-6 minutit, kuni segu on pehme, siis vähenda kuumust ja suru segu läbi sõela.
Klopi püreesse või, lisa kardemon, kaneel, safran, suhkur ja munakollased. Vahusta munavalged ja sega jaokaupa õunasegusse kuni segu on ühtlane. Tõsta uuristatud õunad küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Täida õunad ettevaatlikult seguga ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit.

KARAMELLÕUNTE VALMISTAMINE:
Sulata või madalal pannil, lisa õunaviilud ja küpseta kergelt segades, kuni õunad on kuldkollased. Sega suhkur, sidrunikoor ja mahl ning keeda 5 minutit, kuni tekib siirup. Hoia soojas. Ennem serveerimist lisa õuntele brändi ja süüta see põlema, siis kalla juurde siirup ja paku koos õunasufleega.


Kõige pehmemad ja paremad küpsetusõunad saad hapudest õuntest, hapumaitse muutub kuumutamisel meeldivaks ja värskeks.  Hästi sobivad kodumaised õhukese koorega hilised õunasordid.
Kamina ääres võid õunu lahtisel tulel küpsetada restil või varda otsa lükatun. Pööra õunu kogu aeg. Kergesti lahtilöövate õunte puhul võid koorde lõigata mõne lõhe, et aur välja pääseks.

Ahjus küpsetamiseks eemalda õunasüdamik ja täida õun fariinisuhkru-kaneeli-rosinaseguga. Ka mesi annab õuntele huvitava maitse. Küpseta kuni õunad muutuvad pehmeks.

Kommentaarid